Ganajt túrni - és a csillagok

A svéd Marie Dacke és csoportja a ganajtúró bogarak mozgását vizsgálva meglepő felfedezést tett: a bogarak a csillagokat és a Tejút fényét is használják a tájékozódásukhoz.

ganajturo

A ganajtúró bogarak képesek meglepően egyenes úton haladni, miközben a nevüket adó trágyagalacsint görgetik. Néha azonban megállnak, felmásznak a golyó tetejére, és körbeforognak – Dacke és kollégái szerint ekkor néznek körül, hogy megfigyeljék a csillagok állását. A kutatásvezető a LiveScience-nek elmondta, hogy a bogarak szemének felső része arra specializálódott, hogy érzékelje a fény polarizációját. A fény polarizációját – amikor a fényhullámok egy meghatározott síkban rezegnek – az emberi szem gyakorlatilag nem látja, de az emlősök kivételével majdnem minden állat érzékeli. A ganajtúró bogár is ezt az információt, illetve a fényes égi objektumok helyzetét használja fel a közlekedéshez.
A svéd kutatók egy afrikai faj, a Scarabaeus satyrus példányaival végeztek kísérleteket Dél-Afrikában. Megfigyelték, hogy a bogarak milyen gyorsan haladnak át egy behatárolt területen holdfényes éjszakán, újholdkor és felhős égnél. Néhány bogárra papírellenzőt erősítettek, ami akadályozta őket abban, hogy felfelé lássanak. Az ellenzős, illetve a felhős égnél közlekedő bogaraknak jóval tovább tartott az út, ezért a kutatók arra következtettek, hogy az állatok valahogy a csillagok fényét is felhasználják a tájékozódáshoz annak ellenére, hogy a szemük túl primitív ahhoz, hogy egy-egy konkrét csillagot megkülönböztessenek.

Ezután egy újabb kísérlet következett, ezúttal egy planetáriumban figyelték meg a bogarak mozgását, miközben hol a teljes csillagos égboltot mutatták meg nekik, hol csak az erősebb csillagok fényét, hol csak a Tejút sávját, hol pedig semmit. A bogarak a Tejút, illetve a teljes csillagos ég alatt ugyanolyan gyorsan szaladtak, minden más körülménynél jóval lassabban. Ez azt sugallja, hogy a Tejút valóságos iránytű a ganajtúró bogaraknak, és ezt erősíti meg egy korábbi kísérlet is, amiben a Scarabaeus zambesianus faj példányai nem tudták egyenesen tartani útjukat, ha holdtalan éjszaka volt, vagy a Tejút a horizont alatt volt.

(Az Index cikke alapján)

 

home ◄